Covid -19: the digital game changer
Η απειλή νίκησε την σαγήνευση
Δεν ήταν η σαγηνευτική υπόσχεση της μεταμόρφωσης, το δέλεαρ της φρεσκάδας, της σπιρτάδας και της αμεσότητας. Δεν ήταν καν το όραμα νέων προοπτικών και μεγαλύτερων επιτευγμάτων.
Τελικά, όλα έγιναν από ένα ιό, απειλητικό και αποφασισμένο να περάσει το δικό του. Η «ψηφιακή μετάβαση» νίκησε, όχι επειδή έπεισε με την υπόσχεσή της, αλλά επειδή ήταν αντίδοτο: ένας ασφαλής τρόπος για να συνεχίσουμε να κάνουμε, (σχεδόν) ό,τι κάναμε και πριν, από την ασφάλεια του σπιτιού μας.
Διαδικτυακή εργασία από το σπίτι, αγορές από το διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο, συναλλαγές με το πάτημα ενός κουμπιού. Όλα απλά, εύκολα, ασφαλή.
Κι, όμως, στο πολύ κοντινό παρελθόν υπήρχε σθεναρή αντίσταση για τη χρήση των ψηφιακών καναλιών. Δεν ήταν η άνεση του σπιτιού αλλά η ασφάλειά του που έκανε τη διαφορά.
Κάποια στιγμή κάτι απρόσμενο συμβαίνει που αλλάζει, υποχρεωτικά ή μη, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, εργαζόμαστε, τις μικρές και μεγάλες συνήθειές μας.
Η υγειονομική κρίση έφερε ανατροπές και αλλαγές στη ζωή όλων μας αλλά ταυτόχρονα μας έφερε πιο κοντά σε νέες εμπειρίες. Αποδεχθήκαμε και αγκαλιάσαμε όλα όσα μας προσφέρει η τεχνολογία, μέσω της ψηφιοποίησης. Για τη δουλειά μας, την εκπαίδευση, τις συναλλαγές, τις αγορές μας, την ψυχαγωγία μας.
Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι, οι συντηρητικοί, εκείνοι που είχαν νηπιακές γνώσεις για τις ψηφιακές τεχνολογίες υποχρεώθηκαν, εκ των γεγονότων, να στραφούν στα ψηφιακά κανάλια. Τα δοκίμασαν, τους άρεσαν και συνεχίζουν.
H ψηφιακή στροφή επιταχύνεται και μετατρέπεται σε μόνιμη επιλογή για πολλούς, τους επόμενους μήνες.
Έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Τράπεζας Κύπρου, την τελευταία εβδομάδα Απριλίου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πανδημία, επιβεβαιώνει με συγκεκριμένα στοιχεία του λόγου το αληθές. Τη στροφή των Κυπρίων προς τα ψηφιακά κανάλια.
Στροφή στα ψηφιακά κανάλια
Οι αριθμοί δίνουν μια σαφή εικόνα της νέας κανονικότητας του κόσμου. Ένα ποσοστό 55% των ερωτηθέντων έκανε χρήση ψηφιακών καναλιών για δραστηριότητες όπως εργασία από το σπίτι, διαδικτυακή εκπαίδευση, τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου, αγορές αγαθών και αγορές τροφίμων από υπεραγορές. Η μεγάλη πλειοψηφία (39%) πραγματοποίησε διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές, ένα ποσοστό 22% αγορές από το διαδίκτυο για άλλα αγαθά εκτός υπεραγορών, 22% εργάστηκε από το σπίτι, 18% πραγματοποίησε αγορές διαδικτυακά για φαγητό και υπεραγορές και 16% για διαδικτυακή εκπαίδευση.
Εργάστηκαν από το σπίτι το 26% των γυναικών (8% περισσότερες από τους άνδρες) και το 39% των δημοσίων υπαλλήλων (9% περισσότεροι από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα/αυτοτελώς εργαζόμενους).
Ένα ποσοστό 51% των δημοσίων υπαλλήλων πραγματοποίησε διαδικτυακές συναλλαγές σε σύγκριση με 48% των ιδιωτικών υπαλλήλων/αυτοεργοδοτούμενων και επίσης ένα ποσοστό 23% του ιδιωτικού τομέα/αυτοτελώς εργαζομένων πραγματοποίησε διαδικτυακές αγορές για φαγητό και υπεραγορές (5% περισσότεροι από τους εργαζόμενους στο δημόσιο).
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι νεοεισερχόμενοι στον ψηφιακό κόσμο δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται διαδικτυακά ακόμη και μετά τη χαλάρωση των μέτρων. Οι νέες συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα.
Για παράδειγμα, το 38% έχει δηλώσει την πρόθεσή του να διευρύνει τη χρήση των διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών μετά το lockdown, 44% την εργασία από το σπίτι, 47% τη διαδικτυακή εκπαίδευση, 44% τις διαδικτυακές αγορές για φαγητό και τις υπεραγορές και 37% για τις υπόλοιπες αγορές αγαθών.
Πρωτιές για την Τράπεζα Κύπρου
Η Τράπεζα Κύπρου, μέσω των ψηφιακών της καναλιών, στρέφει τον κόσμο προς την ψηφιακή εποχή. Μόνο τους πρώτους 5 μήνες του 2020 τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά.
Η πλατφόρμα 1bank είχε 298.000 ενεργούς συνδρομητές, πραγματοποιήθηκαν 71 εκατομμύρια συναλλαγές (αύξηση κατά 12% και 23,5% αντίστοιχα από τον Μάιο 2019) για ποσό αξίας 13,8 δις ευρώ (αύξηση κατά 38,5% από τον Μάιο 2019).
Την πρωτιά έκλεψε η υπηρεσία Quickpay με 574.000 πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου (αύξηση 87%, από τον Μάιο 2019), ενώ ο αριθμός των ενεργών συνδρομητών στο ΒοC Mobile App ανήλθε στις 236.000 (αύξηση 20,9%, από τον Μάιο 2019). Επίσης το Κέντρο Επικοινωνίας (Contact Centre) δέχθηκε 246.000 επικοινωνίες καταγράφοντας μιας αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με τον Μάιο 2019.
Η νέα εποχή είναι εδώ! Με νέες, εύκολες, άμεσες και ασφαλείς εμπειρίες που μέχρι τώρα φάνταζαν περίπλοκες. Πλέον γίνονται οι νέες μας συνήθειες.