Παίζω και μαθαίνω για τα χρήματα
11 εύκολοι τρόποι για καλές οικονομικές συνήθειες
Τα παιδιά από μικρή ηλικία έρχονται σε επαφή με το χρήμα. Είναι σημαντικό να ξέρουν τη σημασία, την αξία και τον τρόπο που το χρησιμοποιούν. Έτσι θα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα και αποδοτικότερα τα χρήματά τους, τώρα και στο μέλλον.
1. Κουίζ για το χρήμα
Βάλτε στα παιδιά σας ένα κουίζ για να τα βοηθήσετε να μάθουν ορισμένες βασικές αρχές για το χρήμα, με ερωτήσεις που θα τα ενθαρρύνουν να μάθουν πώς δουλεύει το χρήμα. Μπορείτε να τα ερωτήσετε «Ποιο είναι το νόμισμα της Κύπρου και της Ευρώπης;» και «Ποιο έχει μεγαλύτερη αξία, το ευρώ ή το σεντ;». Επίσης θα μπορούσατε να επεκταθείτε με ερωτήσεις που αφορούν το χρήμα και την καθημερινότητά του: «Πόσα κοστίζει μια σοκολάτα;» ή ακόμη και με δυσκολότερες ερωτήσεις όπως «Τι είναι τράπεζα και με ποιους τρόπους πληρώνουμε εκτός από νομίσματα;».
2. Η αξία του εισοδήματος
Μάθετε τα παιδιά σας να αναγνωρίζουν την αξία της εργασίας και της απόκτησης εισοδήματος. Επιβραβεύστε τα για εργασίες που κάνουν ή για τα μικρά και τα μεγάλα επιτεύγματά τους. Είναι σημαντικό να αντιληφθούν πώς κερδίζεται το χρήμα με τη δουλειά.
3. Προϋπολογισμός με τα pocketmoney
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέξει πράγματα που θα ήθελε να αγοράσει με τα «pocket money» του και βοηθήστε το να αντιληφθεί το κόστος τού καθενός από αυτά. Στη συνέχεια ρωτήστε το να σας πει πόσα από αυτά θα μπορούσε να τα αγοράσει με τα χρήματα που μάζεψε. Ενθαρρύνετέ το να συμπεριλάβει σε αυτά τουλάχιστον ένα πράγμα που θα το χρησιμοποιήσει για μερικές βδομάδες ή μήνες και βοηθήστε το να σχεδιάσει ένα πλάνο, έναν προϋπολογισμό.
4. Αποταμίευση σε κουμπαράδες
Χρησιμοποιήστε έναν κουμπαρά ή ακόμη και πλαστικά δοχεία, ως ένα εύκολο και γρήγορο τρόπο για τα παιδιά σας, για να δουν πώς αυξάνονται οι αποταμιεύσεις τους. Θα μπορούσατε να τα ενθαρρύνετε να τα διακοσμήσουν με πετρούλες της θάλασσας, ή με χρωματιστό χαρτί.
5. Προϋπολογισμός για ένα ιδιαίτερο event
Κρατήστε ένα μεγάλο γεγονός που έχετε μπροστά σας, π.χ. γενέθλια ή σχολικά πάρτι και συμφωνήστε με τα παιδιά το ποσό που θα ξοδέψουν. Καλέστε τα να γράψουν πόσα ακριβώς θα ξοδέψουν και πού, και ενθαρρύνετε τα να εξοικονομούν κάποια χρήματα την ημέρα για να μπορέσουν να καλύψουν τους στόχους τους.
6. Mια μέρα με μόνο μετρητά
Βοηθήστε τα παιδιά σας να αντιληφθούν τη σχέση μεταξύ χρημάτων και πραγμάτων, όσα χρειάζονται πραγματικά να αγοράσουν, καθορίζοντας μια μέρα αφιερωμένη στη χρήση μετρητών. Θα μπορούσε να οριστεί μια μέρα για περίπατο στα καταστήματα. Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να πληρώσουν τα ίδια!
7. Χρήση ψηφιακών καναλιών
Δείξτε τους πώς να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά κανάλια των τραπεζών για συναλλαγές, για έλεγχο των μόνιμων εντολών, και άλλων υπηρεσιών που προσφέρονται από το κινητό ή το διαδίκτυο. Εάν θέλετε να κάμετε πληρωμή ή μεταφορά, αφήστε τα παιδιά να σας παρακολουθήσουν και να κάνουν τις ερωτήσεις τους.
Χρησιμοποιώντας ένα φορητό υπολογιστή ή μόνο στυλό και χαρτί, δείξτε στα παιδιά πώς να ετοιμάζουν τον προϋπολογισμό. Για παράδειγμα, δείξτε τους πώς να προγραμματίσουν τα ψώνια της εβδομάδας. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε με τα παιδιά σας την ψηφιακή εμπειρία που σας προσφέρει η Τράπεζα Κύπρου με το νέο Mobile Banking App. «Έξυπνες» λύσεις, γρήγορη και εύκολη χρήση για τις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές σας, από όπου κι αν βρίσκεστε.
8. Συμμετοχή σε εράνους
Συμμετέχοντας σε εράνους για τη συγκέντρωση χρημάτων για καλό σκοπό, θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδί να μάθει περισσότερα για τη διαχείριση χρημάτων και να μάθει να είναι φιλάνθρωπο. Μάθετε τα να κάνουν απλούς λογαριασμούς, να κάνουν λίστες με τις πληρωμές και το ποσό των χρημάτων που συγκεντρώνουν.
9. Ετοιμάστε τη λίστα σας
Ετοιμάστε μια λίστα για ψώνια με ένα καθορισμένο προϋπολογισμό και καλέστε τα παιδιά σας να βρουν τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα. Εισηγηθείτε αγορές προϊόντων από υπεραγορές, που εισάγουν προσωπικά brands αντί για γνωστά brands. Καλέστε τα να αναζητήσουν μαζί σας τις προσφορές.
10. Μάθετε για τα δάνεια
Σε κάποια στιγμή της ζωής τους, τα παιδιά, οι αυριανοί ενήλικες, θα χρειαστεί να δανειστούν. Εξηγήστε τους τις βασικές αρχές, αρχίζοντας με την ιδέα ότι δεν πρέπει να δανείζονται εκτός κι ξέρουν πώς και πότε μπορούν να πληρώσουν το δάνειο που κάνουν. Εξηγήστε τους τις διάφορες μορφές δανεισμού, όπως δάνειο από ένα φίλο ή συγγενή, και συνεχίστε με τα διάφορα δάνεια που προσφέρουν οι τράπεζες όπως πιστωτικές/ χρεωστικές κάρτες, υπέρβαση τραπεζικού υπολοίπου, προσωπικά δάνεια και δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση.
11. Ανοίξτε τους ένα τραπεζικό λογαριασμό
Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν λογαριασμούς, ειδικά σχεδιασμένους για τα παιδιά. Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στον Αποταμιευτικό Λογαριασμό Παιδικό της Τράπεζας Κύπρου που σας προσφέρει τη δυνατότητα να αποταμιεύετε σταθερά για το παιδί σας μέχρι την ενηλικίωσή του.