Masters of the Sea
Συστηθείτε και αναφερθείτε στον ρόλο σας στον οργανισμό σας.
Ονομάζομαι Νικόλας Παυλίδης και είμαι επικεφαλής του Τμήματος Ναυτιλίας στην Τράπεζα Κύπρου. Μετά από 25 χρόνια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχοντας κάνει καριέρα που εστιάστηκε στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση, μετακόμισα στην Κύπρο και εντάχθηκα στο δυναμικό της Τράπεζας Κύπρου τον Απρίλιο του 2017. Στόχος μου ήταν να δημιουργήσω ένα νέο τμήμα ναυτιλιακής χρηματοδότησης και να ηγηθώ της επέκτασης της συμμετοχής της Τράπεζας στον τομέα της ναυτιλίας. Με τη στενή υποστήριξη της ανώτερης διοίκησης της Τράπεζας, δημιουργήσαμε το «Ναυτιλιακό Κέντρο» στη Λεμεσό και διαμορφώσαμε μια μακροπρόθεσμη επιχειρηματική στρατηγική με βάση τις κύριες προτεραιότητες της Τράπεζας. Το Ναυτιλιακό Κέντρο ξεκίνησε ουσιαστικά την ενεργό λειτουργία του στις αρχές του 2018 και από τότε έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο.
Δώστε μας ένα σύντομο εταιρικό προφίλ, αναδεικνύοντας το όραμα και τους στόχους σας με επίκεντρο τη ναυτιλιακή βιομηχανία.
Η Τράπεζα Κύπρου είναι το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Κύπρο, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Καθώς η ναυτιλία αποτελεί σημαντικό τομέα για την τοπική οικονομία, συνεισφέροντας συνολικά περίπου 7% στο ΑΕΠ της χώρας, ήταν φυσικό για την Τράπεζα να δημιουργήσει ένα ειδικό κέντρο για τη ναυτιλία.
Η ναυτιλιακή μας ομάδα αποτελείται από ένα σύνολο έμπειρων επαγγελματιών της ναυτιλίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα και την Κύπρο. Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε σταθερά ένα χαρτοφυλάκιο προσεκτικά επιλεγμένων σχέσεων με ναυτιλιακούς πελάτες από την Κύπρο, την Ελλάδα και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, διαμορφώνουμε μια «ναυτιλιακή κουλτούρα» εντός της Τράπεζας Κύπρου και εγκαθιδρύουμε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση στον συγκεκριμένο τομέα που θα διαρκέσει για τις επόμενες δεκαετίες. Το μεσοπρόθεσμο όραμά μου είναι το Ναυτιλιακό Κέντρο μας να εξελιχθεί σε κορυφαίο ναυτιλιακό χρηματοδότη στην ευρύτερη περιοχή.
Πώς σκοπεύει ο οργανισμός σας να εξυπηρετήσει την κυπριακή και ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και ποιες τραπεζικές λύσεις προσφέρετε στους ναυτιλιακούς σας συνεργάτες;
Η Τράπεζα Κύπρου στηρίζει εδώ και καιρό την κυπριακή και την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Στο παρελθόν συμμετείχε στη χρηματοδότηση πλοίων από την Ελλάδα. Επίσης, παρείχε σταθερά υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους ναυτιλιακούς πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών και της επιχειρησιακής τραπεζικής, της διαχείρισης συναλλάγματος και επιτοκίων, καθώς και της εξειδικευμένης ιδιωτικής τραπεζικής. Το Ναυτιλιακό Κέντρο μας συμπλήρωσε αυτές τις υπηρεσίες με τη χρηματοδότηση πλοίων. Το κύριο προϊόν μας είναι ο παραδοσιακός ενυπόθηκος δανεισμός, ο οποίος έχει εξυπηρετήσει καλά τη ναυτιλιακή βιομηχανία ως ένα ευέλικτο και οικονομικά αποδοτικό εργαλείο.
Διατηρούμε ανοιχτό διάλογο με τους πελάτες μας, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά και είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε την προσφορά μας σε ένα δυναμικό περιβάλλον. Η ένδειξη της αφοσίωσης της Τράπεζας Κύπρου στην πρωτοπορία και την προσαρμοστικότητα είναι ότι πρόσφατα προωθήθηκε και συμφωνήθηκε ένα σχέδιο με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και άλλους κυπριακούς φορείς ώστε να διευκολυνθούν οι μισθολογικές πληρωμές σε πολυάριθμα πληρώματα πλοίων που έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Κύπρος έχει οικοδομήσει με επιτυχία μια διαφοροποιημένη και ισχυρή ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία προσφέρει ένα μοναδικό σύνολο ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Γιατί οι διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες και οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν την Κύπρο ως ναυτιλιακό κόμβο;
Η Κύπρος και η οικονομική της ανάπτυξη έχουν συνδεθεί ιστορικά με τη ναυτιλία. Το Κυπριακό Ναυτικό Μητρώο ιδρύθηκε το 1963 και έχει εξελιχθεί στο τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια, με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, η Κύπρος έχει καταστεί σημαντικός ναυτιλιακός κόμβος και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διαχείρισης πλοίων παγκοσμίως. Επιπλέον, η Κύπρος προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, από νομικές και λογιστικές υπηρεσίες μέχρι ασφάλιση και ναύλωση, και, πιο πρόσφατα, την ναυτιλιακή χρηματοδότηση. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης της χωρητικότητας, θα συνεχίσουν να προσελκύουν ναυτιλιακές εταιρείες και επενδυτές και να διατηρούν την Κύπρο ως σημαντικό ναυτιλιακό κόμβο.
Ποιες είναι οι εξειδικευμένες απαιτήσεις και ανάγκες μιας ναυτιλιακής εταιρείας από τις τράπεζές της;
Η ναυτιλία είναι ένας παγκόσμιος, πολύπλοκος και πολύ δυναμικός κλάδος. Ως εκ τούτου, οι ναυτιλιακές εταιρείες χρειάζονται συνεργάτες που κατανοούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα και θετικά.
Ένα καλό παράδειγμα είναι η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα των διεθνών πληρωμών. Η Τράπεζα Κύπρου είναι μια σύγχρονη Τράπεζα με υψηλής ποιότητας Ηλεκτρονική Τραπεζική και εξειδικευμένες ομάδες πληρωμών, έτοιμες να παρέχουν βοήθεια. Εκτιμούμε τη σημασία της ταχύτητας και δίνουμε προσοχή στη γρήγορη ανταπόκριση στα αιτήματα των πελατών μας.
Ως χρηματοδότης πλοίων, πρέπει επίσης να αναγνωρίζεις τις βασικές προτεραιότητες χρηματοδότησης του πελάτη, να είσαι άμεσα προσβάσιμος και έτοιμος να προσαρμοστείς. Σε μια σαφώς κυκλική ναυτιλιακή αγορά, πρέπει κανείς να κοιτάζει πέρα από τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια και να εστιάζει περισσότερο στις μακροπρόθεσμες προοπτικές.
Ποια είναι τα άλλα οφέλη από τη συνεργασία με το χρηματοπιστωτικό σας ίδρυμα;
Παρά το γεγονός ότι είμαστε ένας σχετικά μικρός χρηματοδότης που ανταγωνίζεται άμεσα τις μεγάλες ναυτιλιακές τράπεζες της Ευρώπης και όχι μόνο, το Ναυτιλιακό Κέντρο μας προσφέρει ορισμένα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχουμε την εμπειρία και την ικανότητα να αξιολογούμε έργα και να επεξεργαζόμαστε γρήγορα τις προτάσεις. Με άμεση πρόσβαση στην ανώτερη διοίκηση και ευέλικτες διαδικασίες, μπορούμε να επιτύχουμε ταχεία λήψη αποφάσεων. Η εγγύτητα με τους Κύπριους και Έλληνες πελάτες μας είναι επίσης ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, καθώς προσπαθούμε να διατηρούμε τακτικές προσωπικές επαφές.
Η ναυτιλία είναι μια βιομηχανία που βασίζεται στους ανθρώπους και οι σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων αυτής της επιχείρησης. Πιστεύω ακράδαντα στην «τραπεζική σχέσεων» και προσπαθώ να προσθέσω αξία παραμένοντας κοντά στους πελάτες μας, κατανοώντας τις ανάγκες τους, χτίζοντας ουσιαστικές σχέσεις και εστιάζοντας στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας.
Ποιο ρόλο θα διαδραματίσει ο οργανισμός σας με τις αυξανόμενες απαιτήσεις σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG)
Ως νησιωτικό έθνος, η Κύπρος είχε στενή σχέση με τη θάλασσα και πιστεύω ότι η κοινωνία είναι ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ιδιαίτερα σε σχέση με τις θάλασσες. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία αποτελεί αναγκαιότητα και ύψιστη προτεραιότητα για την παγκόσμια κοινότητα. Η Τράπεζα Κύπρου είναι αποφασισμένη να ηγηθεί της μετάβασης στην Κύπρο. Η ατζέντα ESG της Τράπεζας επικεντρώνεται στην οικοδόμηση ενός οργανισμού με προσανατολισμό προς το μέλλον, με σαφή στρατηγική που υποστηρίζεται από αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση.
Το Ναυτιλιακό Κέντρο ευθυγραμμίζεται με αυτή τη στρατηγική. Συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για να ενισχύσουμε την κατανόηση του προφίλ τους ως προς τα ESG, των σχεδίων τους για το μέλλον και του ρόλου που μπορούμε να διαδραματίσουμε για να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν τους στόχους τους για τη βιωσιμότητα, παράλληλα με τους οικονομικούς τους στόχους.
Πώς βλέπετε το μέλλον της ναυτιλίας στην Κύπρο;
Η Κύπρος έχει κάνει σπουδαία δουλειά για να καθιερωθεί ως εξέχων παίκτης στην παγκόσμια ναυτιλία. Υπάρχει ένα ενεργό κυπριακό σύμπλεγμα που προωθεί τα ναυτιλιακά συμφέροντα στα παγκόσμια φόρουμ. Η χώρα είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τις ναυτιλιακές εταιρείας και επιχειρήσεις διαχείρισης πλοίων, τόσο από εταιρική άποψη όσο και από άποψη περιβάλλοντος που προσφέρει στο προσωπικό τους. Πολύ σημαντικό είναι ότι οι νεοσύστατες Ναυτικές Ακαδημίες και τα ναυτιλιακά μαθήματα στα κυπριακά πανεπιστήμια, εκπαιδεύουν και οδηγούν τους νέους σε καλές σταδιοδρομίες στη ναυτιλία, δημιουργώντας τη νέα γενιά της ναυτιλίας. Όλα αυτά με κάνουν πολύ αισιόδοξο για το μέλλον της ναυτιλίας στην Κύπρο και αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που παίζω το ρόλο μου, ως μέλος της κυπριακής ναυτιλιακής κοινότητας.